Recente Blogs

Waarom blijft mijn beleefplek leeg?
We hebben een treincoupé geplaatst, een vrijwilliger heeft Ot & Sien luisterboek en platen gemaakt en toch komen er maar weinig bewoners. Ik begrijp er niets van zegt de zorgmanager tegen mij. Nee gek he, denk ik.

Muziek in de zorg – wat bracht het mij?
Muziek in de zorg! Wat bracht muziek mij maar vooral de cliënten, ik ben mij sinds de Webinar van Ignar Rip bewust geworden hoe belangrijk muziek is niet alleen voor onze cliënten met dementie, Parkinson, Cva, mensen in hun laatste fase, eigenlijk is muziek voor al onze cliënten en eigenlijk denk ik dat muziek belangrijk is voor iedereen.

Breng Muziek in de Zorg
Wat is muziek toch enorm belangrijk. Muziek dringt vaak dieper door dan woorden, muziek raakt je ziel. Sinds de geweldige training MuziekGeluk, heb ik altijd muziek paraat staan.

Eerbetoon
Afgelopen zaterdagavond heb ik je voor het laatst gezien en gesproken. Je lag op bed en wilde er al de hele dag niet meer uit komen. Eten en drinken wilde je ook niet meer.

Als muziek Ojaaa momentjes brengt
Als u nieuw onze huiskamer binnenstapt, leer ik u kennen als een vrolijke, gezellig aanwezige dame die altijd in is voor een praatje. Als ik met u in gesprek ben, dan bemerk ik dat u soms “vastloopt”. U vindt dit erg lastig dat u dan vergeet waar u over wilde vertellen.

De mooiste zorg tool is……
Vanaf dat moment zet ik standaard de muziek aan als ik binnen kom, en elke keer vind je het weer geweldig en zingt alles wat je kent mee.

MuziekGeluk in Essie’s wijk
De volgende meneer, leeft erg in zijn pijntjes en ongemakken, is voor niks te motiveren en verblijft eigenlijk de hele dag in zijn sta-op stoel. Ik weet dat meneer vroeger veel met muziek heeft gedaan dus ben erg benieuwd wat de reactie zal zijn.

Een moeilijke beslissing
Toen er een Joy vrij kwam, bleek de animo groot. Vanuit de zorg werd meteen de vraag gesteld wie deze Joy op haar/zijn kamer zou krijgen

Waarom een “MuziekGeluk Clausule” in het levenstestament?
De grootste angst van veel mensen “als ik dement wordt, hang ik dan hele dagen in een stoel, wachtend op de dood?” Zo hebben ze misschien hun ouders of grootouders in een zorginstelling zien zitten. Maar dat hoeft niet!

Vrienden – Niet te verwarren met verkering en liefde
Heb je nog een vriend of vriendin die je al heel lang kent? Misschien wel vanaf de lagere school, de kleuterschool misschien? Woonde die bij je in de straat? In het portiek?

Zondagmorgen, kerklokken en Lionne’s herinneringen
Even loop ik weer in mijn witte jasje over dat plein. Dit is wat geluiden dus kunnen doen. Het brengt je weer even terug naar het moment. Wat is de zorg toch een mooi vak. Plots word ik door verdriet overmand, helaas kan ik niet meer de verzorgster zijn die ik was. Dertig jaar vol liefde en passie voor dit mooie vak.

I Have a Dream – de droom van Lionne
Martin Luther King zei ooit: “I Have a Dream”. Nou die heb ik ook: Dat alle mensen, ook die zorg nodig hebben, naar hun EIGEN muziek mogen en kunnen luisteren op elk moment van de dag.

Hoe verleid je ouderen tot drinken bij tropische temperaturen?
Hoe verleid je ouderen tot drinken bij tropische temperaturen? Versier, verleid, maak van drinken een feestjes in plaats van een verplicht nummer. Versier water met een takje munt, schijfje citroen of sinaasappel.

Imagine……..nooit meer zwart, wit, blauw of geel
Ik zie discriminatie als het “niet ontmoeten van een mens” want waar alleen de buitenkant wordt gezien en niet een mens, ontkiemt discriminatie. Dan zullen in graniet gebeitelde vooroordelen, nergens op gebaseerde angsten en afkeuringen voorkomen dat mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Wachten duurt zo lang
Wachten duurt zo lang…….. muziek geeft hoop, leidt af en dan is het plotseling zover

Waarom religieuze muziek in een zorg organisatie, troost, heelt en helpt
Wat een invloed heeft deze muziek nog altijd op onze bewoners met dementie. Dat had ik niet verwacht en vond ik erg bijzonder om te zien. Na de afsluiting, vertelde ik dat het afgelopen was. Een mevrouw begon zo uit het niets, het lied Auf wiedersehen te zingen.

Music is the food of love… Play On!
Wist je dat het achterhalen van de persoonlijke muziek van de bewoner een hele prachtige tool is om nog meer verbinding met de persoon te maken die tegenover je zit? Alleen daar zit ook meteen de uitdaging om muziek daadwerkelijk te gebruiken tijdens het contact met de bewoner.

Nana Mouskouri “een Muze in hoogsteigen persoon”
De voorbereiding op het interview dat ik met Nana Mouskouri mocht hebben, was een heerlijke reis door mijn eigen verleden. Het was alsof ik in een tijdmachine gestapt was waarmee ik allerlei belangrijke mijlpalen uit mijn leven passeerde die door de liedjes van Nana muzikaal omlijst zijn.

Muziek in de laatste uurtjes
Het bewijs wat muziek kan doen en betekenen tijdens de laatste uurtjes van iemands leven.

Acht bevrijdings-playlisten voor zorginstellingen
Met deze acht MuziekGeluk bevrijdings afspeellijsten vier je bevrijding ‘s dag met de jongeren van toen, inderdaad dat zijn de ouderen van vandaag.

MuziekGeluk voor Kikkers en Bullen in zorginstellingen
Met de Kikker & Bullen afspeellijsten kan jij een middagje organiseren waar bewoners die tijd even kunnen herbeleven. Even weer die jonge god of godin van weleer te kunnen zijn.

De Bonte Dinsdag avond trein
Pak de Verkade koekjes, leg de lange vingers op schaaltjes. Zet de koffie en de thee klaar, een advocaatje met slagroom gaat er natuurlijk altijd in. Zet de playlist “De Bonte Dinsdagavond trein” aan en je hebt echte jaren ’50 Hollandse gezelligheid.

Lady in Red en MuziekGeluk
Terwijl ik haar dit allemaal vertel trek ik haar kousen uit en zorg ik ervoor dat ze haar medicatie van 21 uur krijgt. Als we klaar zijn, gaat mevrouw verder waarmee ze bezig was voordat ik binnenkwam namelijk tv kijken.

Muziek zegt meer dan 1000 woorden
Ik zing meneer vrolijk toe. Meneer glimlacht en begint met mij samen dit liedje mee te zingen. Vol overgave zingt meneer mij nu toe oooooohhhhhhhhhhhhh kom uit de bestee mijn liefste. Zijn ogen glanzen, zijn gezicht spreekt boekdelen.

Pilot Joy de MuziekSpeler bij Subenhara
De pilot bij Subenhara had een vliegende start, want op die locatie werken vrijwilligers, zorggezellen en verzorgenden die al getraind waren in de MuziekGeluk methodiek.

JOY is een cadeautje
Er werd meegezongen, mee getikt met de muziek, er werd zelfs gedanst! Er was een mevrouw die haar hand op het boxje legde om de trilling van de muziek te kunnen voelen. Hun ogen, hun gezichten spraken boekdelen. Ieder genoot op zijn/haar eigen manier.

The power of music in het project ‘Senioren Serenade’
Als ik werk met kinderen maak ik graag gebruik van mijn achtergrond (theater, dans, sport en muziek). Ik houd ervan om telkens nieuwe projecten op te starten en uit te voeren. Zo ook het project ‘Senioren Serenade’, waarbij ik geïnspireerd ben door Ignar Rip met zijn MuziekGeluk en door Oliver Sacks, te zien in de documentaire ‘Alive Inside’.

Willem kom je bed toch uit
Ik laat hem mijn telefoon zien en vertel hem dat ik hierop muziek kan afspelen. “Echt mooi zeg!”; antwoord meneer en hij begint spontaan mee te zingen. Bij de zin “Willem kom je bed toch uit” zeg ik inderdaad meneer V. kom er zelf ook maar uit, dan ga ik u helpen met de verzorging.

Joy in de Gelderlander
Bij woonzorgcentrum Subenhara in Zevenaar en bij woon-zorgcomplex De Koekoek in Veenendaal begint 1 februari een proef met muziek voor bewoners met dementie. Verzorgenden kunnen hun favoriete muziek eenvoudig afspelen met de Joy, een nieuw apparaat.

Joy de Muziekspeler
Hier is ie, de allereerst werkende pilot model van Joy, ontwikkeld voor en door verzorgenden. Met Joy is het aanzetten van muziek net zo gemakkelijk als het licht aan doen. Want kost het meer tijd dan hebben verzorgenden er simpel weg geen tijd voor.

De Jurist en het ziek zijn
Enige tijd geleden “ontmoette” ik op sociaal media Erik Beckers. Een jurist wiens passie het is om belangrijke juridische zaken eenvoudig uit te leggen, zodat iedereen er zijn voordeel mee kan doen.