Voorkeuren ten aanzien van muziek zouden moeten worden vastgelegd in een muziekpaspoort
Zodat familieleden en verzorgenden daar ook in de laatste levensfase van de cliënt op in kunnen spelen. Dit bleek tijdens het webinar “De rol van muziek bij de laatste levensfase” op woensdag 16 februari. Het werd georganiseerd door Monique Branse van Jouw Laatste Levensfase. Ignar Rip van MuziekGeluk was de spreker.
Hij beantwoordde vragen van overwegend zorgmedewerkers die in de praktijk te maken hebben met de laatste levensfase van hun cliënten.
Het muziekpaspoort werd geopperd door Petra, werkzaam in de gehandicaptenzorg. “Wij vullen dat paspoort in voor al onze bewoners, zodat we weten welke muziek zij op prijs stellen, ook als ze dat zelf niet meer kenbaar kunnen maken.”
Ignar Rip juicht dat toe. “Als je weet welke muziek mensen mooi vinden, helpt dat bij het begeleiden van mensen op het laatste stukje op weg naar de dood.”
Diepst van de ziel
Daarvoor was benadrukt dat muziek in het leven van ieder mens een grote rol kan spelen. Vooral in het leven van mensen die afhankelijk zijn van zorg, bijvoorbeeld omdat ze lijden aan dementie. “Muziek raakt ons tot in het diepst van de ziel.”
Maar dan moet je wel muziek ten gehore brengen die de mensen mooi vinden. Het is niet altijd eenvoudig om daar achter te komen.
Je kunt het vragen aan de mensen zelf of aan hun familie. Als dat allemaal niet mogelijk is, kun je nagaan welke muziek populair was in de tijd dat de cliënt 15 tot 25 jaar was.
Muziek uit die periode blijft vaak hangen. Rip: “Voor iemand die nu rond de 80 is, kun je muziek uit de jaren ’50 en ’60 nemen”. Probeer eens een nummer van Elvis Presley.
Love me Tender bijvoorbeeld. Of een rustig jazznummer. Speel het af en observeer. Dan kom je erachter of die muziek in de smaak valt bij de persoon.
Rock and Roll, mag dat?
Een andere toehoorder wilde weten of je mensen in hun laatste levensfase rock and roll kunt laten horen in plaats van “gepaste rustgevende muziek waar die persoon misschien helemaal niet van houdt?”
Die vraag was voor Ignar Rip niet moeilijk te beantwoorden. “Wat de persoon wil horen, krijgt hij te horen, wat voor muziek dat ook is.”
Om een voorbeeld aan te halen uit een boek van longarts Sander de Hosson. Over een vrouw die op sterven lag en door de kamer danste toen ze haar favoriete muziek te horen kreeg.
De volgende dag overleed ze. Rip: “Mooi dat zij tot het laatst toe kon genieten. Je bent pas dood als je dood bent.” In de MuziekGeluk training komt ook muziek bij het levenseinde aan bod. Dit is een artikel uit het tijdschrift Uitblinkers in de Zorg
Muziek is een vorm van energie - een levenskracht - die tot in onze kern resoneert.
Ps Hieronder mijn aankomende trainingen in Utrecht