Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox
Na het avondeten vervolg ik mijn route van mijn late dienst. Een van de cliënten waar ik direct na mijn pauze naar toe zal gaan is een dame die de ziekte van Parkinson heeft.
Deze ziekte is de reden dat ze verhuisd is naar een appartement in het gebouw waar ik zo en en dan als flexkracht een dienst voor mijn rekening neem.
Mevrouw heeft hulp nodig bij de verzorging, de transfers en de toiletgang. Haar houding en manier van bewegen is helaas niet altijd even stabiel meer. Gelukkig helpt de medicatie de gevolgen van Parkinson nog aardig onder controle te houden.
Voor langere afstanden gebruikt mevrouw een elektrische rolstoel en voor de gang naar en van het toilet in haar eigen appartement maakt ze gebruik van een hoge rollator met steunbeugels voor haar armen.
Deze is speciaal aan haar aangepast om het lopen zo stabiel en veilig mogelijk voor haar te maken. Wel is het afhankelijk van haar conditie of een verplaatsing voor haar doen vlot kan verlopen of dat het toch moeizaam gaat.
Ik lees in het zorgplan dat ze gevoelig is voor complimentjes en baat heeft bij een rustige benadering omdat ze best onzeker is geworden.
Ik besluit om de wandelgang voor haar eens anders dan anders te maken en gebruik te maken van muziek. Enerzijds omdat het gewoon heel gezellig is om muziek tijdens de zorg in te zetten, anderzijds om te observeren wat voor effect de muziek op haar manier van bewegen zal hebben.
Aan de hand van haar geboortedatum reken ik de 15-25 periode uit en voer ik in Spotify als zoekopdracht ‘Nederlandstalig jaren 50-60’. Snel doorzoek ik deze lijst naar het meest geschikte nummer om haar op te laten staan en natuurlijk voor de korte wandeling van de woonkamer naar de badkamer.
Wat ik vooral wil bereiken is dat de muziek haar de positieve energie en het vertrouwen geef. Mijn oog valt op ‘Bij de Marine’ van Dorus en vanwege het pakkende ritme plus de humor kan het niet anders zijn dat dit hét nummer is voor deze gelegenheid.
Ik start het nummer zonder mevrouw te informeren. In de meeste gevallen start ik namelijk de muziek om mensen er gewoon mee te verrassen en hun reactie te observeren.
Met name wat effect de muziek heeft op het door mij beoogde doel. En in deze situatie wat het effect van de muziek is op haar bewegen. Zal dit vlotter verlopen of wellicht met meer zelfverzekerdheid?
Mevrouw wordt zich bewust van de muziek en de songtekst. Ze begint te lachen en begint ook mee te zingen. Want Dorus kent ze zeker wel uit die periode, want dat was destijds een populaire artiest.
Ik zeg tegen mevrouw dat het ritme van de muziek wel heel toepasselijk is voor de korte wandeling. Ze staat op uit haar stoel, pakt de rollator vast en begint met lopen.
En ondanks dat er in het zorgplan staat dat mevrouw wel eens onzeker is tijdens het lopen, is daar nu zeker niets van te merken. Want zowel de gang naar het toilet als terug naar de woonkamer gaat erg vlot.
Mevrouw heeft vooral ook veel plezier tijdens dit zorgmoment. Dat is een extra bonus van de kracht van muziek en wat mij betreft onbetaalbaar.
Je werkt wordt echt nog leuker en interessanter als je muziek als zorgtool in gaat zetten tijdens de zorgmomenten.
Je contact met de cliënten wordt veel persoonlijker en extra waardevol. Je geeft de mensen een cadeau omdat je ze meeneemt naar de tijd dat zij nog jong waren.
Aan die tijd zitten vaak vele mooie herinneringen en je laat de mensen weer voor een moment die persoon zijn die ze ondanks hun ouderdom en ziekte altijd zijn gebleven.
En wie wil er nou niet gezien worden en graag wat over zichzelf vertellen?
Denk maar na hoe fijn je het zelf vindt als mensen jou zien staan en interesse in je tonen. Maak de vertaalslag naar de situatie van de zorgvrager en je hebt je antwoord.
Wil je ook MuziekGeluk specialist worden? Schrijf je in voor een van Ignar’s trainingen.
MuziekGeluk Specialist & Blogster