Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Muzikale reis door Nederland

De vakanties breken aan, iedereen kijkt uit naar deze fijne tijd van niets moet alles mag. Even heerlijk genieten van het mooie weer en doen waar je zin in hebt.

Ook voor onze bewoners is het vakantietijd. Onderaan dit blog vind je een hele leuke trip om met jullie bewoners een muzikale reis te gaan maken.

Tijdens onze gezamenlijke MuziekGeluk avonden vinden wij het leuk om er afwisseling in te brengen. Zo viel mijn oog op deze muzikale reis. Graag wil ik deze met jullie delen, zodat er nog meer bewoners plezier aan mogen beleven.

Wel heb ik gekeken welke vragen ik wel en welke niet kon stellen, dat ligt helemaal aan de groep die deze avond bij woont.

Iedereen zit al keuvelend in de kring bij elkaar als ik onze huiskamer op PG binnenkom. Ik leg uit wat wij deze avond samen gaan doen. De groep heeft er zin in, ik zie vrolijke gezichten. Als het eerste lied ingezet wordt: ” Het reisje langs de rijn.” Wordt er uitbundig meegezongen en geklapt.

Bij de vragen tussendoor, wordt er druk meegedacht en elkaar aanvullend, rollen de goede antwoorden over de tafel. Tijdens deze avond val ik van de ene verbazing in de andere. De antwoorden op de vragen komen vanuit bewoners waar ik het niet van had verwacht.

Zo zit ook mevrouw T. bij deze avond, af en toe zie ik haar knikkebollend wegzinken in een lichte slaap. Aan haar glimlach en soms meezingend met haar ogen dicht, zie ik dat zij geniet. Als ik vraag hoe de beroemde kerk van Den-Bosch heet, roept zij luid en duidelijk: “ St .Jan.” Ik weet dat mevrouw gelovig is en vroeger in een kerkkoor zong.

Nu zij met haar dementie kampt, heeft zij ook veel baat bij kerkliederen, die dan ook veel ingezet worden voor haar. Dit is en blijft voor haar een feest van herkenning. Wat genieten ze allemaal van deze avond. Al meezingend, meedeinend of meeklappend, iedereen zit te stralen en te genieten.

Als wij deze avond afsluiten en een ieder weer naar zijn/haar appartement gaat, horen wij: “ Het was zó leuk, wat was het gezellig.”

Mevrouw A vraagt waar zij woont, zij heeft geen idee waar haar kamer is.  Ik stel haar gerust en zeg dat ik het haar ga wijzen. Als wij bij haar kamer zijn, zie ik herkenning in haar ogen en dankbaar kijkt zij mij aan. We nemen afscheid en als ik weg wil lopen pakt zij mij bij mijn mouw. Wat heb ik een fijne avond gehad, dankjewel!

Ik weet dat zij wellicht morgen niet meer weet wat zij de vorige avond heeft gedaan. Toch word ik overspoeld door een gevoel van geluk en dankbaarheid. Wat fijn om dit te mogen en kunnen doen een stukje geluk bieden en dat door onze bewoners voor één avond door Nederland te laten reizen.

Klik hier om de vragenlijst voor de Muzikale Reis te downloaden.
In het document vindt je de bijbehorende playlist.

Ik wens je een fijne vakantie waar muziek in zit. Lionne 


Dat muziek veel teweegbrengt bij dementie is bekend.

Maar dat muziek de zorgzwaarte verminderd en het werkplezier van
de verzorgende verhoogt is minder bekend.
In de MuziekGeluk training leer je hoe je muziek inzet als zorg-tool.
Vertel het verder……..
Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?