Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Waarom religieuze muziek in een zorg organisatie, troost, heelt en helpt

Muziek is erg belangrijk voor mensen met dementie, vooral in deze (corona) tijd brengt het toch elke keer weer vrolijkheid en een stukje verbinding.

Even weer jong zijn, even weer dat fijne gevoel van vroeger, even een feest van herkenning. Even weer door die mist van dementie heen komen en de persoon achter de dementie mogen ontmoeten.

Dan voel ik mij zo enorm dankbaar, dankbaar met de prachtige tools die ik in handen heb gekregen door de Training MuziekGeluk te doen.

Iedere bewoner, iedereen met dementie, gun ik zo enorm hun EIGEN muziek. Waar ZIJ zich goed bij voelen.

Hoe enorm belangrijk ook religieuze muziek is, voor onze bewoners, die vroeger elke zondag naar de kerk gingen, daar wil ik graag dit keer een blog over schrijven.

Omdat ik denk dat onderschat wordt hoe waardevol en belangrijk  dit kan zijn voor mensen met dementie. En….. het bewijs werd weer eens geleverd.

In deze (corona) tijd moeten wij creatief zijn. Dus vroeg onze geestelijk werker of ik met wat bewoners een kleine viering (die zij voorbereid had) wilde bekijken met het oog op hemelvaart en Pinksteren.

Zo had ik een klein groepje verzameld. Toen de dienst begon, merkte ik meteen al dat het voor sommige bewoners echt een feest van herkenning was. Ze zaten stil een aandachtig te luisteren.

De liederen: De geest des Heren en U zij de glorie, werd  meegezongen, zo bijzonder mooi en respectvol.

Enthousiast en verwonderd keek ik om mij heen. Heel even zaten zij weer in de kerk, zo leek het.

Ik zag dat het herinneringen opriep en hoe belangrijk dit nog steeds is voor onze bewoners.

Aan het einde werd op een mooie Pinksterdag gedraaid. Ook dit lied werd uit volle borst meegezongen.

Wat een invloed heeft deze muziek nog altijd op onze bewoners met dementie. Dat had ik niet verwacht en vond ik erg bijzonder om te zien.

Na de afsluiting, vertelde ik dat het afgelopen was. Een mevrouw begon zo uit het niets, het lied Auf wiedersehen te zingen.

Terwijl ik met haar meeliep richting haar kamer zong ik met haar mee. Haar gezicht straalde er kwam een grote glimlach om haar mond.

Het was weer een bijzondere ochtend en niet alleen voor onze bewoners.

Lionne

Geschreven op 28 – mei – 2020
Vertel het verder……..
Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?