Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Tante Von en het muziek kado

Toen ik de training MuziekGeluk bij Ignar volgde, ben ik na afloop bij mijn tante op bezoek geweest. De training werd in hartje Utrecht gehouden en mijn tante woont heel toevallig ook in Utrecht.

Dat was dus makkelijk te combineren en aangezien mijn tante altijd heel erg uitkijkt naar bezoek hoef ik je vast niet te vertellen dat ze super blij was met het vooruitzicht om me later die middag te zien.

Tijdens de training heb ik veel geleerd over de inzet van muziek tijdens de zorg en een van de huiswerkopdrachten was, ga je favoriete muziek verzamelen uit je 15-25 periode.

Omdat ik nog vol was van de ochtend die bol stond van de interactie, kennis delen en connectie maken met de anderen en vooral jezelf, zat ik als een stuiterbal bij Tante Von op de bank.

Ik kon namelijk niet wachten om mijn reeds opgedane kennis in de praktijk toe te passen en wilde alvast bij haar het effect van de muziek met eigen ogen ervaren.

Niet dat mijn tante aan geheugenverlies lijdt, integendeel zelfs. Je kan muziek om verschillende reden inzetten en een daarvan is om meer contact met iemand te krijgen.

Mijn doelstelling was dan ook om mijn tante beter te leren kennen, de verborgen jongere versie van haar weer tevoorschijn te toveren. En hoe leer je iemand kennen, hoe komen de verhalen uit het verleden los?

Juist, door het achterhalen van diens favoriete muziek waaraan vele herinneringen, ervaringen en belevenissen als dikke stroop vastgekleefd zitten.

Met goede moed begin ik naar aanleiding van haar geboortejaar haar periode uit te pluizen dat ze 15 jaar tot en met 25 jaar is geweest.

De jaartallen die daarbij horen zet ik als zoekopdracht in op Spotify. Nu weet ik toevallig dat mijn tante verzot is op country en rock ‘n roll dus zoek ik gericht op “50-60” en “fifties & sixties” en voorzie deze zoekopdracht van eerdergenoemde muziek genres.

Al snel verschijnen de muzieklijsten in mijn beeldscherm en ik kies uit alle nummers Billy Haley & His Comets met zijn Rock Around The Clock. Ik druk op play terwijl ik aandachtig de gezichtsuitdrukking van mijn tante observeer.

De eerste tonen van drums en de stem van Billy vullen het appartement en de ogen van mijn tante beginnen te twinkelen.

Enthousiast begint ze op het ritme van de muziek mee te bewegen en in haar handen te klappen terwijl ze roept dat ze dit zo’n mooi nummer vindt.

Het eerste nummer voor de muzieklijst van tante Von is gevonden en ik maak een lijst aan in Spotify. Terwijl we samen luisteren naar de muziek stel ik haar veel vragen over vroeger, waar ging je vroeger naar toe om muziek te luisteren?

Met wie deed je dat? Wat was je favoriete kleding? Tot hoe laat mocht je dan wegblijven en welke drankjes dronk je toen?

En zo hebben we veel gespreksstof en is vooral mijn tante aan het woord die mij meeneemt naar vroeger en laat mij door haar mooie verhalen deelgenoot zijn van haar jeugdjaren.

Ik hoor verhalen, ook over mijn opa en oma, die ik anders niet gehoord zou hebben en ik voel me extra verguld met de gedachten dat ik middels de MuziekGeluk training van Ignar dit kan bereiken.

Terwijl mijn tante haar verhaal doet, passeren nog vele artiesten de revue en wordt de lijst zoetjesaan langer. Aan het einde van de middag hebben we zeker 25 nummers verzameld.

Helaas heeft mijn tante geen smartphone om de Spotify app te kunnen installeren. Wel heeft een platen en CD speler en een flinke verzameling aan muziek waardoor ze zeker in de gelegenheid is om na mijn vertrek toch nog naar muziek te kunnen luisteren.

We spreken samen af dat ik tijdens alle daaropvolgende bezoeken mijn Bluetooth speaker zal meenemen en we samen weer naar haar favoriete muziek gaan luisteren.

Het laatste bezoek heeft op 22 augustus plaatsgevonden. Tante Von was eerder die week jarig geweest en mocht 74 kaarsjes uitblazen.

En dat wilde ze uiteraard vieren en ze had gevraagd of ik samen met mijn man en kinderen naar Utrecht wilde komen.

En zo geschiedde dat we naar Utrecht zijn gereden met in mijn tas behalve een leuk cadeau voor tante Von ook de JBL Bluetooth speaker.

Als we bij haar aangekomen zijn installeer ik de speaker en zorg ik dat er verbinding is tussen de telefoon en het apparaat. Terwijl mijn tante honderduit tegen ons praat en haar cadeau uitpakt zoek ik haar favoriete muziek in Spotify op.

De lijst is eenvoudig te vinden en heet, hoe toepasselijk, ‘Tante Von”. Ik speel het eerste nummer af en dat is Fats Domino met “It Keeps Rainin”.

Terwijl de eerste tonen van de muziek klinken kijkt tante Von me aan en schiet helemaal vol van emotie.

In eerste instantie ben ik bang dat ik haar verdrietig heb gemaakt maar niets is minder waar. Ze is ontzettend blij en zegt tegen me “Je denkt ook aan alles meisje” en nu ben ik op mijn beurt diegene die natte oogjes krijgt.

Want het is precies dat moment dat het tot mij doordringt dat door de inzet van muziek je een hele bijzondere connectie maakt wat niet alleen voor de ontvanger maar ook voor mij als gever een bijzonder groot cadeau is.

Ik zal dat moment altijd bij me dragen en weet dat wat er ook gebeuren zal, het mij met dank aan Ignar’s training gelukt is om de favoriete muziek van mijn tante te achterhalen.

Ik hoop het nog vele bezoeken te mogen afspelen en ben van plan de lijst de komende bezoeken aan te vullen met vele nieuwe nummers.

Tiana

Geschreven op 27 – aug – 2020
Vertel het verder……..
Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?