Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Stap 3 : De Zorg-gerichte afspeellijsten

In stap 1 en stap 2 heb je de muziek achterhaald welke dwars door de dementie-mist de persoon met dementie weet te bereiken.

Je hebt een bak vol met liedjes die aanslaan bij de persoon met dementie. Door de liedjes te gaan verdelen over de zorggerichte afspeellijsten wordt de muziek zorg-hulp en een hulpmiddel om degene met dementie plezier, geluk en houvast te geven.

Wat zijn Zorg-gerichte afspeellijsten? Afspeellijsten die aansluiten bij zorghandelingen en bij de verschillende momenten van de dag

Dit zijn de vijf basis zorggerichte afspeellijsten, welke je absoluut nodig hebt om muziek te kunnen inzetten als zorgondersteuning en als middel om plezier en geluk te geven aan degene met dementie.

Natuurlijk kan je net zoveel afspeellijsten aanmaken als jij nodig hebt. in jouw unieke zorg situatie. Bijvoorbeeld een afstof-lijst, kook-muziek, Schilder-liedjes. Overal waar muziek het leuker, gezelliger en makkelijker maakt kan je een afspeellijst voor maken.

Natuurlijk is het mogelijk dat een lied of muziekstuk in meerdere lijsten staat, dat is geen probleem, je weet alles kan en alles mag.

Hoe vul je de Zorggerichte afspeellijsten? Je gaat door middel van Doen & Uitproberen kijken welke muziek uit de muziekbak het beste past bij de verschillende dagdelen en zorg-handelingen. 

Met meneer Bos als voorbeeld laat ik zien hoe je de liedjes uit de “muziekbak” verdeelt over de 5 zorggerichte afspeellijsten.

Probeer uit met welke muziek uit de “muziekbak” meneer Bos het prettigst wakker wordt, zodat hij de dag rustig en met een goed humeur kan beginnen.

Deze muziek zet je in de wakker-worden lijst. Op Spotify heb ik een voorbeeld Wakker-worden playlist gemaakt.

Met welke liedjes uit de “muziekbak” verloopt het wassen en douchen zonder strubbelingen of agressie en zingt meneer Bos luidkeels mee onder de douche.

Zet die liedjes in “Douche lijst”. Op Spotify heb ik een voorbeeld Douche playlist gemaakt.

Bij welke ritmische muziek kan meneer Bos niet wachten om te gaan bewegen? En wordt het dagelijks bewegen niet een moetje maar een gewild feestje? Van de “Radetzky Mars” tot aan “Bij de Marine” van Dorus alles is oké zolang er maar bewogen wordt.

Met deze liedjes vul je de Bewegen afspeellijst. Op Spotify heb ik een voorbeeld Bewegen playlist aangemaakt.

Welke muziek uit de “muziekbak” activeert de zeemansverhalen uit de tijd dat de heer de Bos voer op de Holland Amerika Lijn? Van welke muziek wordt meneer Bos vrolijk en vergeet hij even dat hij vergeet.

Zijn dat misschien de conferences van de dames Snip & Snap, Toon Hermans, Wim Sonneveld of de luisterliedjes van Andre van Duin? Zet al deze liedjes in de “Blije herinnering” lijst.

Muziek uit de 15-25 regel werkt hier vaak het best voor. zie stap 1 Op Spotify heb ik een voorbeeld Herinnerings playlist gemaakt.

Op welke klanken valt meneer Bos heerlijk in slaap? Deze muziek of geluiden zet je in de lijst Sluimer-muziek. Zodat zijn partner een ongestoorde nachtrust heeft.

Goede nachtrust is goud voor de mantelzorger. Gebruik in de thuissituatie een muziekkussen wanneer de partner van meneer Bos een andere muziek smaak heeft.

Muziek voor bij het slapen is natuurlijk ook te gebruiken bij het rusten overdag. Op Spotify heb ik een voorbeeld Slapen playlist gemaakt.

Hoeveel nummers in een afspeellijst? Goeie vraag, het gaat niet om de hoeveelheid maar om de kwaliteit van de muziek.

Een lijst met 10 nummers die dwars door de dementie-mist heen breekt werkt beter dan een lijst met 50 nummers die in de mist blijven hangen en de persoon met dementie niet bereikt

Tijdens mijn trainingen zeg ik altijd. Ook al zou je maar één lied kunnen vinden. Een lied dat iemand zielsgelukkig maakt dan heb je het geweldig gedaan.

Het allerbelangrijkste is dat jij je bewust bent van de kracht van muziek, dat je weet dat alleen de muziek die aanslaat bij degene met dementie zorghulp oplevert.

Interessant ? Vertel het verder ....

Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Spotify Afspeellijsten

Heeft u een Tip voor Rip
Ik hoor graag eventuele (muziek) tips zodat anderen hier ook van kunnen leren,
Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?