Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Stap 2 : De juiste muziek

De juiste persoonlijke favoriete muziek geeft gevoelens van veiligheid, huiselijkheid en geborgenheid aan mensen met dementie. Het mooiste cadeau wat je kunt geven aan iemand met dementie.

Deze muziek is tegelijk waardevolle zorg-hulp want wanneer iemand met dementie zich veilig, geborgen en thuis voelt, vermindert dit onrust, dwaaldrang en probleemgedrag.

Daarom is muziek zorg-goud! Het geeft mantelzorgers een Time out – Vrije tijd – Makkelijker zorg – Goede nachtrust – Contact en gespreksstof.

In Stap 2 gaan we de persoonlijke favoriete muziek van iemand met dementie achterhalen.

Hoe vind je de persoonlijke favoriete muziek? Door gebruik te maken van de MuziekGeluk vragenlijst. De MuziekGeluk vragenlijst kan je hier lezen, downloaden of uitprinten.

Alleen de muziek die de persoon met dementie mooi vindt gaat zorgen makkelijker maken. Dit lijkt simpel Maar pas op voor de valkuilen! Je kunt er 100% van overtuigd zijn dat je de persoonlijke favoriete muziek in de afspeellijst hebt gezet. En toch geeft de muziek niet het gewenste effect.

De valkuilen zijn: Aannames & vragen stellen

Aannames: Als je zonder controle aanneemt dat de muziek, die de partner, kinderen, buren of vrienden hebben aangeleverd de favoriete muziek van de persoon met dementie is, kan het zijn dat die muziek niet het gewenste effect oplevert.

Hoe komt dat? Als voorbeeld nemen we meneer de Bos. Meneer de Bos heeft zover zijn partner en kinderen kunnen herinneren altijd intens genoten van klassieke muziek. Vooral van Christine Deutekom, een wereldberoemde Hollandse operazangeres, dat was de favoriete zangeres van meneer de Bos.

Iedere keer wanneer Christine Deutekom haar bloedstollende coloratuur-aria als koningin van de nacht uit de Zauberflöte zingt, pinkt meneer de Bos altijd een traantje weg.

Maar de dementie mist heeft Christine Deutekom en de klassieke muziek laten verdwijnen. Meneer de Bos terug naar zijn jonge jaren, toen hij urenlang bij de radio zat en luisterde naar die nieuwe muziek stroming uit Amerika, Jazz !!

Dus: Alleen door doen & uitproberen kom je er achter welke muziek aanslaat bij iemand met dementie. Want misschien irriteert het gezang van Christine Deutekom de heer de Bos? Misschien wordt meneer de Bos er onrustig of agressief van? Mensen zouden dan kunnen zeggen “kijk muziek werkt niet bij meneer de Bos”

Ook dat is een foute aanname! Muziek werkt wel bij meneer de Bos. Alleen we hebben meneer de Bos niet betrokken bij het vullen van de afspeellijsten.

Begin bij de persoon waar je voor zorgt: Dat is de gouden regel “Begin bij de persoon waar je voor zorgt” als je dat doet zou je er achter komen dat klassiek niet meer de favoriete muziek is van meneer de Bos, maar dat het nu Jazz is. 

Maar natuurlijk zijn alle muziek tips en ideeën van familie, vrienden, buren en kennissen welkom. Maar je controleert altijd of de muziek nog steeds leuk wordt gevonden door degene met dementie.

Samengevat: De favoriete muziek van iemand met dementie kan je alleen achterhalen door te beginnen bij de persoon waar je voor zorgt en door “Doen & Uitproberen” 

De valkuil vragen stellen. Door de dementie-mist wordt het beantwoorden van vragen voor iemand met dementie moeilijk, belastend of zelfs onmogelijk. 

Bewust of onbewust voelen mensen met dementie: ik vergeet dingen, ik maak fouten. En aangezien niemand graag fouten maakt, worden mensen met dementie specialisten in het verbloemen en ontwijken van vragen. 

Ontwijkende antwoorden kunnen zijn:
– Ik heb hier nu geen zin
– Ik hou niet van muziek
– Je weet toch van welke muziek ik hou
– Een vraag wordt willekeurig met een ja of nee beantwoord

Natuurlijk is dit geen onwil van de persoon met dementie. Het is onmacht omdat die rottige dementie mist het onmogelijk maakt om de antwoorden te vinden of de vraag te begrijpen.

Hoe dan wel? Probeer zo min mogelijk vragen te stellen, maak gebruik van de informatie van familie, vrienden en kennissen. Speel de muziek af dan hoeft degene met dementie geen ingewikkelde vragen te beantwoorden. 

Heb je bij het luisteren naar de 15-25 muziek aanknopingspunten gekregen voor favoriete muziek? 

Aan de slag: Pak je telefoon, tablet of laptop. Start Youtube, Spotify of welke muziekbron je ook gebruikt. Je weet het “Doen & Uitproberen” is de enige manier om achter de juiste muziek te komen.

Wordt Christine Deutekom ondanks de dementie-mist nog herkend of wordt het Jazz muziek? Worden de Franse chansons van de platen uit Saint Tropez nog meegezongen? 

Of zijn het de cassette bandjes met bigband muziek, gevonden in de kelder door kleinzoon Pim, die plezier gaan geven aan meneer de Bos?

Dus wanneer bij een lied de oogjes van meneer de Bos gaan glimmen. Wanneer hij vrolijk wordt of meezingt dan, en alleen dan mag dat lied worden toegevoegd aan de muziekbak. Want alleen deze muziek zal zorgtaken verlichten, zal rust brengen in het chaotisch brein met dementie.

Succes met het achterhalen van de juiste muziek !

Interessant ? Vertel het verder ....

Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Spotify Afspeellijsten

Heeft u een Tip voor Rip
Ik hoor graag eventuele (muziek) tips zodat anderen hier ook van kunnen leren,
Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?