Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Alles over muziek bij ziekte

Iedereen die wiskunde heeft gehad kent wel de stelling van Pythagoras, maar wist je dat hij het al ver voor de geboorte van Jezus – dus duizenden jaren geleden – al over de positieve effecten van muziek had?

➡️ Muziek kan je stemming verbeteren of versterken.
➡️ Muziek draagt bij aan fysiek en mentaal welbevinden.
➡️ Muziek geeft weer waar je behoefte aan hebt, kan herinneringen of kracht geven.

Muziek of andere geluiden helpen vaak beter tegen slapeloosheid dan pillen. probeer het eens met het geluid van regen, een waterval of vogels. Daar kan je ook fijner mee wakker worden.

Muziek en geluiden beïnvloeden je polsslag, bloeddruk, ademhaling, bloedcirculatie, spijsvertering, hartslag, spiersamentrekkingen.

Hoe maak je maximaal gebruik van de kracht van muziek? Door het samenstellen van afspeellijsten die horen bij een dagdeel of passen bij dagelijkse oefeningen of zorghandelingen.

Gebruik je favoriete muziek als wekker, je merkt dan dat je dag al beter begint. En daarna op vaste momenten op de dag, of gewoon als je er behoefte aan hebt. Tot je gaat slapen, voor het slapen gaan naar rustgevende muziek luisteren verbetert je nachtrust.

Om nachtelijke ruzies met je partner te voorkomen kan je gebruik maken van een muziekkussen. Dit is een kussen wat je aansluit op de mp3 speler, zodat alleen jij van de muziek kan genieten.

Ga niet alleen op zoek naar je favoriete muziek van nu. Zoek en luister ook naar de muziek uit een levensfase dat het erg goed met je ging.

Waar je fijne herinneringen aan hebt. Door personen die je leerde kennen, plaatsen die je bezocht of studies die je voltooide. Een periode waarin je leuke hobby’s deed, passievol werk uitvoerde of gezinsuitbreiding kreeg.

Voor veel mensen is de periode tussen hun 15e en 25e levensjaar de meest prettige geweest, dan ervaar je veel nieuwe dingen en ontdek je de wereld.

Daarnaast blijkt je brein in deze periode de muziek die het hoorde zo diep op te slaan dat zelfs alzheimer deze “muziekherinneringen”niet kan vernietigingen.

Door de muziek die je luisterde in deze periode terug te horen kom je als het ware in dezelfde sfeer als toen.

Ook al is het niet je favoriete muziek. Het gaat namelijk niet om de muziek maar om de herinnering, de levenslust en de energie.

Het luisteren naar de muziek die je vroeger luisterde overstijgt de smaak van muziek. Probeer het eens.

Bovenstaande tekst is uit het boek “Alles over je inkomen bij ziekte” van Mr. Erik Beckers. Erik geeft in dit boek niet alleen financiële en juridisch tips bij ziekte maar ook tips hoe hier emotioneel mee om te gaan en inspireert om niet bij de pakken neer te zitten.

Alles over je inkomen bij ziekte geeft een compleet overzicht van alle zaken, regels en mogelijkheden bij ziekte. Het boek leest prettig door de korte hoofdstukken en de duidelijke alinea’s. Het boek van ruim 370 bladzijdes kan je bestellen voor € 26,90 of als E-book voor € 14,95 op de site van Erik Beckers

Erik Beckers heeft meerdere boeken geschreven zoals Alles over besparen, Alles over emigreren, Alles over overlijden, Alles over pensioen, Alles over scheiden je vindt ze allemaal op de site FPVI 

Terwijl jij luistert naar je favoriete muziek maakt het brein endorfine aan. Dit stofje laat je goed voelen, vermindert pijn en helpt brein-signalen door te geven.

Gebruik daarom je favoriete muziek als wekker. Je start de dag met een goed humeur. Dit geeft  energie en voorkomt dat je voor het opstaan ligt te piekeren.

Denk er aan, negatieve gedachtes kosten energie en activeren stress hormonen die jouw weerstand verlagen.

Maak een Wakker-worden playlist, vul deze met muziek waar jij prettig wakker mee wordt. Bijvoorbeeld ruisende golven, zingende walvissen, het vierde piano concert van Bach of Radio Ga Ga van Queen. Als voorbeeld heb ik een Wakker-worden playlist gemaakt.

Opstaan, douchen, aankleden, gaat dit niet gemakkelijk of heb je hierbij hulp nodig maak dan gebruik van de kracht van muziek. Muziek activeert het gehele brein zodat verbindingen makkelijker verlopen.

Of zoals ik het in mijn trainingen verwoord “muziek is de hulpmotor voor het brein”. Maak er gebruik van, maak het jezelf gemakkelijk!

Maak een Douche-playlist, vul deze met muziek die het jou makkelijker maakt te bewegen. Als voorbeeld heb ik een Douche-playlist gemaakt.

Use it or lose it. Bewegen een must voor iedereen. Maar met een ziekte wordt bewegen nog veel belangrijker.
Bewegen doet goed voelen, ondersteunt en verbeterd jouw gezondheid.

Beweeg je op of naast een stoel? Ren of wandel je? Maakt niets uit, als je maar beweegt. Koop oordopjes, maak een Bewegings-playlist die jou in beweging brengt. Disco, marsmuziek, de sabeldans of Rock Around the Clcok maakt niets uit zolang de muziek jou maar in beweging brengt.

Leuk om te weten: Uit onderzoek is gebleken dat mensen die bewegen met muziek voor hun gevoel korter hebben getraind dan ze in werkelijkheid hebben gedaan en ook minder pijn ervaren.

Als inspiratie en als voorbeeld heb ik een Bewegings-playlist gemaakt.

Niemand wil ziek zijn, een ziekte krijgen of beperkt worden. Herstel gaat altijd te langzaam. Moeten leven met ziekte of beperking is niet makkelijk.

Je wordt boos, bent opstandig, gefrustreerd. Je bent een mens toch? Maak een playlist waar je al je frustraties en boosheid in kwijt kunt. Maak een playlist die je tot rust brengt, kracht geeft, vrolijk maakt.

Maak playlisten aan voor iedere stemming, deel van de dag of seizoenen. Leuk om te doen en het helpt je meer dan je denkt. Een inspiratie playlist voor rust Old Summer Jazz Hits

Slaap je slecht? Lig je ‘s-nachts wakker? Gebruik muziek als slaappil. Muziek werkt beter en heeft geen bijwerkingen.

Maak een Slaap-playlist. Ruisende golven, zingende monniken, easy jazz. Welke muziek of geluiden doen jou in slaap vallen? Probeer het uit.

Verjaag de spoken van de nacht, voorkom piekeren en cirkels van negatieve gedachtes. Droom weg op de klanken van je eigen Sluimer-muziek.

Leuk om te weten: Bach schreef zijn fameuze Goldberg variaties voor graaf Kaiserling die aan slapeloosheid leed. De muziek werkte uitstekend, de graaf had geen last meer van slapeloosheid.

Een Slaap-playlist als voorbeeld.

O ja, bij een depressie helpt een uur wandelen in de natuur meer dan een antidepressiva. Luister tijdens het wandelen naar je favoriete muziek en je verdubbelt het positieve effect.

Ik hoop dat jouw playlisten je beter laten voelen, je helpen en je kracht geven tijdens moeilijke momenten.

Enthousiast? Moeten andere dit ook weten? Ik geef presentaties en trainingen op maat voor patiëntenverenigingen. Voor informatie mail of bel mij 06 -28 02 39 79.

Vertel het verder……..

Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Spotify Afspeellijsten

Heeft u een Tip voor Rip
Ik hoor graag eventuele (muziek) tips zodat anderen hier ook van kunnen leren,
Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?