Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Allerzielen – herdenken en gedenken

Op Allerzielen, 2 november,  herdenken we van oudsher degene die overleden zijn. Een partner, vader, moeder, een kind, een goede vriend of misschien iemand die we nooit hebben gekend, maar waar we ons toch mee verbonden voelen.

Op begraafplaatsen zie je vaak op oude graven, deze drie letter staan R.I.P. Deze drie letter zijn een afkorting van Requiescat in pace, rust in vrede. Vrede voor de overleden.

Maar ook vrede voor degene die achterblijven. Want soms valt het niet mee om vrede met de dood te hebben. Maar gelukkig zijn de woorden herdenken en gedenken werkwoorden. Want iets kunnen doen, hoe klein ook, geeft troost.

Het aansteken van een kaars, het schoonmaken van een graf, een bloem voor een foto zeten, het helpt wanneer je machteloos en overweldigd bent door verdriet.

Op Allerzielen staan we bewust stil bij degene die overleden zijn en spreken hun naam uit. Want zolang we de namen van de overledene blijven uitspreken, zolang we hun verhalen blijven vertellen blijven ze dicht bij ons.

Hun leven vieren om wie ze waren en wat ze voor ons betekende. Verhalen en herinneringen komen naar boven bij bekijken van foto’s. Vertel ze, deel ze, spreek ze uit.

Luisteren naar de lieveling ’s muziek van de overledene kan troost en rust brengen. Favoriete liedjes brengen herinneringen naar boven. Muziek is  zelfs in staat om “vergeten” herinneringen naar boven te brengen.

Maak een lijst van de favoriete muziek van de overledene, je kunt deze gebruiken voor rouwverwerking, troost, maar ook voor het herdenken, gedenken en het vieren van zijn of haar leven.

Muziek heeft een helend vermogen, maak daar gebruik van. Maak een playlist met muziek die jou goed doet voelen, die jouw pijn en jouw verdriet verzacht.

Waar woorden niet kunnen komen, komt muziek. Waar worden niet kunnen troosten, troost muziek. Muziek brengt je geest tot rust als het stormt in je gevoel.

Welke muziek? Alle muziek die jou goed doet voelen is goede muziek. je kunt verschillenden afspeellijsten maken.

Lig je ’s-nachts wakker of val je moeilijk in slaap maak een slaap playlist. Valt het begin van de dag je zwaar maak een wakker-worden lijst, misschien ook een douche playlist?

Voor ieder moment van de dag of activiteit kan je een passende playlist maken. Op deze manier helpt muziek jou de dag door te komen, geeft je rust en helpt je om vrede te vinden met de dood.

In hetIm Paradisum” heeft Gabriel Fauré  een prachtige wens voor de overledene op muziek gezet. “mogen de engelen u geleiden naar het paradijs, im paradisum deducant te angeli”

Troost en hoop voor de levenden is ongelofelijk mooi op muziek gezet door Joaquín Rodrigo in Concierto de Aranjuez.

Een kaars, een lied, een foto, zolang de namen genoemd worden en de verhalen worden verteld blijven de overledenen deel van ons leven uitmaken.

Gedenk, herdenk en vier hun leven.

Ignar

Geschreven op 24 – okt – 2020
Vertel het verder……..
Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?