Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox
Gort droge materie, waar de meeste mensen liever niet mee bezig zijn, kunnen presenteren in een theatercollege waar net zoveel wordt gelachen als bij een blijspel, is knap.
Nog knapper als je juridische regels zo kunt uitleggen dat iedereen ze begrijpt en er zijn voordeel mee kan doen. Het is Prof. mr. dr. Bernard Schols die deze kwaliteiten bezit.
Tijdens het lezen van zijn boek “Voorkom ruzie bij de kist” heb ik, tot grote verwondering en verbazing van mijn vriend, regelmatig hard op zitten lachen.
Humor en begrijpelijke taal zijn zo belangrijk, juist bij zaken die loodzwaar zijn. Het is niet voor niets dat ik mijn site AlzheimerMuziekGeluk heb genoemd en dat ik mijn trainingen duidelijke en begrijpelijke taal spreek.
Bij de zorg voor mijn moeder, hebben mijn vader en ik, altijd de moed en de humor erin gehouden. We konden bij de pakken gaan neerzitten maar daar verdween de alzheimer van mijn moeder niet mee.
We konden ook accepteren wat erop ons pad kwam en proberen het beste ervan te maken, met een lach en ja soms ook met een traan. Met die instelling maakte we het voor ons zelf gemakkelijker en konden we mijn moeder een “vrolijke” zorg geven waar we ondanks de alzheimer veel bij hebben kunnen lachen.
En, ja het is belangrijk om tijdig een levenstestament te maken en ja het is belangrijk ook dat andere testament te maken. Voorkom problemen, voorkom ruzie bij de kist.
Natuurlijk heb je geen zin in dat juridische gedoe en schuif je deze zaken voor je uit. Daarom het advies: Lees het boek van Bernard Schols, je zult genieten van zijn “juridische sprookjes” lachen om zijn spitsvondig taalgebruik en na het laatste hoofdstuk heeft het erfrecht voor jou geen geheimen meer.
Want ondanks alle humor krijg je “les” van een hoogleraar successierecht, die letterlijk en figuurlijk behoorlijk wat gewicht in de schaal legt.
Na het boek gelezen te hebben, zal je bijna met plezier, aan het werk gaan om die vooruit geschoven zaken op te pakken. Misschien heb je tijdens het gesprek met de notaris wel een binnenpretje als iets je doet denken aan de verhalen uit het boek van Bernard Schols.
Denk eens na over het levenstestament of nog beter “maak een levenstestament” waarom zou je dat doen? Wat heb je liever, dat de overheid iemand aanwijst die jouw zaken gaat regelen of dat jij zelf bepaalt wie jouw zaken regelt als jij dat zelf niet meer kunt.
Bernard Schols zegt het zo “ Opeens weten we weer waarom we levenstestamenten maken, en vooral in het zuiden. We zullen maar geconfronteerd worden met een door de overheid aangestelde beschermingsbewindvoerder die ons verbiedt om een leuke tattoo te laten zetten of lachgas te gebruiken. Grootouders zijn immers niet allemaal zo met de tijd meegegaan als Ria Bremer (Stuif es in, Vinger aan de pols) die in de Margriet (2017-27) liet weten dat ze bij de geboorte van ieder kleinkind een lieveheersbeestje op haar bovenarm laat tatoeëren”
Om alvast in de stemming te komen hier een paar titels uit het boek: Schenken is erven zonder te sterven, Beauty and the beast, Oma wat heeft u grote oren, Een beetje genot is ook genot, vreemd gaan is nu eenmaal geen overlijden. Mijn favoriet is de Jubel ton en Trouw niet voor je veertig bent….. en ga pas na het jubelen de kerk in.
Voor leesplezier met dit leuk en informatieve boek. Je partner zal best even vreemd opkijken als je hardop zit te lachen tijdens het lezen van een boek met de titel “Voorkom ruzie bij de kist” Maar wanneer je partner het boek gaat lezen zal de verbazing vanzelf verdwijnen. Misschien wordt, net als bij mij thuis, de Jubel Ton wel een running joke?
En ja, het is belangrijk om een levenstestament te maken. Cijfers zeggen: Een op de vier krijgt dementie. Wie beheert jouw zaken dan? Wie beslist er dan over jouw zorg en welzijn? Regel het, maak dat levenstestament voorkom dat straks een wildvreemde jou zaken regelt.
Voorkom ruzie bij de kist kost 20 Euro en is o.a te koop bij Bol. Wil je meer weten over Bernard Schols en zijn theatercolleges kijk op zijn siteÂ
Luister hier hoe Bernard Schols met Ruud de Wild praat over ruzie bij de kist.
Of bij Felix Meurders en Dolf Jansen uitlegt waarom een testament maken jou geld kan opleveren.