Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox
Muziek in de zorg! Wat bracht muziek mij maar vooral de cliënten, ik ben mij sinds de Webinar van Ignar Rip bewust geworden hoe belangrijk muziek is niet alleen voor onze cliënten met dementie, Parkinson, Cva, mensen in hun laatste fase, eigenlijk is muziek voor al onze cliënten en eigenlijk denk ik dat muziek belangrijk is voor iedereen.
Zeker nu in deze moeilijk corona tijd waar iedereen meer op zichzelf is aangewezen we niet meer zoveel fysiek contact hebben, en we nu zelf maar 1 persoon per dag mogen ontvangen.
Voor mijzelf is het niet zo’n grote opgave ik werk veel en mijn werk brengt mee dat ik elke dag veel mensen zie, soms wel 10 tot 15 op een ochtend.
Maar bij de cliënten is dit een heel ander verhaal, deze zijn blij en dankbaar met onze komst. Vaak zijn we het enige fysieke contact op een dag. De cliënten die naar de dagbesteding mogen, en dit hard nodig hebben.
Nu zijn het minder dagdelen om iedereen de kans te geven aangezien de groepsgrootte aangepast zijn.
Deze cliënten komen nog enig sinds uit de deur en dagelijkse sleur, de overige cliënten zitten met een veel te lang haar waar het model uit verdwenen is, vaak de hele dag voor de t.v. of slapen.
Ik neem tijdens de zorgmomenten mijn muziek boxje mee. Hierop staat muziek uit de jaren 50/60 tot 70, niet alle zorgmomenten lenen zich ervoor maar vaak staat het boxje wel aan al is het maar zachtjes op de achtergrond.
De muziek brengt vrolijkheid – De muziek is herkenbaar van toen – De muziek zorgt dat het zorgmoment soepel verloopt – De muziek zorgt voor warme gevoelens en herinneringen aan vroeger. De muziek zorgt soms voor glimlach of juist een traan – De muziek leidt tot andere en nieuwe gesprekken – De muziek leidt tot samen zingen – De muziek laat het verleden even terugkomen.
Muziek doorbreekt even de corona sleur – De muziek verbindt ons – De muziek brengt een geluksgevoel!
De eerst reactie, als de eerste noten van de muziek klinken, zegt bijna bij iedere cliënt wat mooi zuster, dat heb ik allang niet meer gehoord. De muziek van nu, dat is geen muziek zuster gevolgd door de vraag hoe krijg je al die mooie muziek toch in dat kleine boxje zuster.
Soms vergeet ik mijn boxje, maar de cliënten zijn het niet vergeten en vragen zelf al om de muziek. De stereo is vaak niet meer te bedienen of werkt niet meer met de technologie van tegenwoordig.
De cliënten met een KPN-kastje kunnen de tv aanzetten hierop is ook een zender met de muziek van toen.
Maar voor velen is dat zelfs te ingewikkeld zender 1 2 3 en 4 gaat nog maar dan houdt het meestal op. Gelukkig heb ik dan nog mijn telefoon en speel een van de zorgvuldige bij elkaar gezochte Spotify Playlisten van Ignar Rip van MuziekGeluk af.
Inmiddels hebben een aantal cliënten zelf de mogelijk om de muziek uit 15-25 periode te luisteren. En luisteren nu vaak naar muziek van toen. Het beïnvloedt het humeur positief, opgewekter vaker een lach neuriën en zingen, een mooi proces om te zien.
We hebben een cliënt die terughoudend was, en nu door de muziek, herinneringen terugkreeg. En het delen van de verhalen van vroeger nu sneller een band met ons heeft opgebouwd. Er is nu meer vertrouwen wat de zorg ten goede komt, en soepeler laat verlopen.
Een ander cliënt blijkt een muziek knobbel te hebben en weet niet alleen wie een liedje zingt, maar ook waar ze vandaag kwamen met wie ze getrouwd zijn of juist gescheiden en soms zelfs hoeveel kinderen ze hebben.
Deze cliënt weet dat ik muziek kan opzoeken, menig keer wordt er dan ook een verzoeknummer aangevraagd, die dan vervolgens tijden het douchen of wassen geheel wordt meegezongen.
Het mooie van de muziek uit de 15 -25 periode van de cliënt is dat de herinneringen uit die tijd weer naar boven komen.
De cliënten genieten zichtbaar van het herinneren het herbeleven en het vertellen, en ik…………. Ik geniet van al die mooie bijna vergeten verhalen.
Essie
PS: Wil je meer verhalen uit Essie’s wijk weten? kijk op Essie’s Wijkblogs