Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox
Het is 19:00 geweest en tijd voor een bezoek aan een van de cliënten. Een vast gegeven op de avondroute en het is belangrijk om dit bezoek, tenzij anders afgesproken, niet te vergeten in verband de wens van de familie.
Men wil dat hij elke avond even bezocht wordt voor een contactmoment en een sociale controle aangezien deze meneer bekend is met vasculaire dementie.
Hij kan zichzelf nog aardig redden, maar zou zonder de extra contactmoment toch een risico lopen op verwaarlozing. Denk aan medicatie inname, persoonlijke hygiëne en ook voldoende intake van voeding.
Meneer is veel op zichzelf en niet het type spraakwaterval. En sommige collega’s vinden het lastig om contact met hem te maken.
Het komt voor dat het contact al stokt bij de deur vanwege de non verbale communicatie van meneer. Op het moment dat hij de deur opent kan hij je op zo’n manier aankijken dat je gaat zoeken naar de juiste woorden om het gesprek oprecht aan te kunnen gaan.
Wanneer je dat lastig vindt of het valt buiten je comfortzone kan het gebeuren dat het zorgmoment tot aan de deur plaatsvindt zonder dat er sprake is van een echte verbinding.
In een eerdere blog heb ik al eens over hem en zijn liefde voor de muziek van Neil Diamond geschreven. En deze avond heb ik met mijn collega geregeld dat ik naar hem toe zal gaan.
Met mijn telefoon in de aanslag en de app Spotify geactiveerd sta ik voor zijn deur. De 1e tonen van Neil Diamond’s nummer ‘Holly Holy’ klinken als ik de deurbel indruk.
Het duurt even voordat meneer de deur opendoet. Maar dan gaat de deur langzaam open terwijl ik het volume van mijn telefoon inmiddels op 10 heb staan zodat de muziek luid en duidelijk te horen is.
Ik zie aan de twinkeling in de ogen van meneer dat hij de muziek hoort en hij begroet me met een glimlach. De deur gaat verder open en hij gebaart me om binnen te komen.
Ik loop het appartement binnen en ga naar het tweezits bankje aan het einde van de woonkamer. Meneer loopt naar zijn in zijn luie stoel en neemt plaats terwijl ik het gesprek begin.
Ik vraag hem hoe het vandaag met hem gaat. Hij haalt zijn schouders op en zegt gewoon zoals altijd. ‘Is dat goed of slecht nieuws?’ vraag ik hem. Waarop meneer zegt; ‘Ja dat weet ik niet, gewoon’.
Meneer vertelt nog over zijn wandeling naar het centrum, zijn bezoek aan het café en dat het inderdaad mooi weer is geweest.
Ondertussen zit ik op mijn telefoon te kijken en scroll ik door de Neil Diamond playlist op zoek naar een nummer. Ik doe net alsof ik niet weet welk nummer het is en begin ‘I Am, I Said’ af te spelen.
In het begin lijkt meneer het lied niet meteen te herkennen, maar zodra Neil begint te zingen komt de herkenning binnen. Meneer begint stukken tekst mee te zingen en knikt bevestigend naar me als ik de titel zeg.
Samen zingen we het nummer hardop en ik zie dat meneer echt los komt. Even niet gevangen in de beperkingen die vasculaire dementie met zich meebrengt.
Omdat ik toch nog even tijd heb draai ik na afloop ‘Sweet Caroline’ en ook dat nummer maakt een glimlach van herkenning bij meneer los. Enthousiast zingt hij mee en ik zie dat hij er van geniet.
De vitamine M van muziek heeft wederom zijn werk goed gedaan en ik ben er van overtuigd dat de kracht van muziek jou als zorgprofessional kan helpen om de echte verbinding met de cliënt te maken waar je soms met woorden even niet verder komt. De mens achter de diagnose en de zorgvraag zien is het mooiste wat er is.
Natuurlijk is het belangrijk om de gevolgen van de diagnose goed te observeren en te rapporteren. Maar fijner is om dat vanuit een echte connectie te doen dan alleen vanuit het doel om de zorgtaak na afloop door te kunnen strepen op het takenlijstje.
Uiteindelijk wil elk mens gezien en gehoord worden, ook als het niet meer zo gaat als vroeger door de mistvlagen van dementie.
MuziekGeluk Specialist & Blogster