Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Waarom een “MuziekGeluk Clausule” in het levenstestament?

Muziek verminderd de zorgzwaarte voor familie, mantelzorger, verzorgenden bij dementie (kans op dementie: Eén op vijf).

Muziek levert een efficiëntere dementiezorg (besparing op de zorguitgave) en misschien wel het allerbelangrijkste, muziek verhoogt het welzijn van mensen met dementie met 100%.

De grootste angst van veel mensen “als ik dement wordt, hang ik dan hele dagen in een stoel, wachtend op de dood?” Zo hebben ze misschien hun ouders of grootouders in een zorginstelling zien zitten.

Maar dat hoeft niet! Plato zei het al “Music is a moral law. It gives soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination, and charm and gaiety to life and to everything”.

Muziek is in staat om door de muren van dementie heen te breken en de persoon er achter “tot leven te wekken”. Natuurlijk, het moet wel jouw muziek zijn.

En daar gaat het mis. Op dit moment luisteren in Nederland, bijna alle bewoners van zorginstellingen verplicht naar André Rieu.

Niets mis met André Rieu, maar misschien is het niet jouw smaak? Daar zit je dan. Door de dementie kan je niemand duidelijk maken dat je van Jazz, The Beatles en Rowen Hèze houdt. Je denkt “als ze niet snel deze muziek uitzetten ga ik rake klappen uit delen”.

Maar met een “MuziekGeluk Clausule” in jouw levenstestament zal “April in Paris” je terug doen denken aan je avonturen in the city of love. Maakt “Hey Jude” je vrolijk en zing je samen met Rowen Heze “Merge wuurd’t beater!”

Het is een kleine moeite om de “MuziekGeluk clausule” op te nemen in het levenstestament. Welke later een groot, en misschien nog het enigste geluk geeft in de dementie-mist.

“Als ik dement wordt wil ik dat mijn gemachtigde zorgt draagt dat ik naar mijn eigen favoriete muziek kan luisteren en dat bij mijn verzorging gebruikt wordt gemaakt van mijn favoriete muziek, zoals beschreven in de Muziekgeluk methodiek”.

Een bijkomend voordeel: De “MuziekGeluk Clausule” zet mensen aan het denken. Naar welke muziek moet mijn vader, moeder, oma, broer of zus luisteren in de zorginstelling? Is dat de hele dag André Rieu?

Dan ga ik daar iets aan doen. Want iedereen met dementie heeft recht op zijn eigen favoriete muziek! Dus: Wil jij als je dement word, je eigen favoriete muziek horen?

Bel een notaris, maak een levenstestament afspraak en neem daarin op de “MuziekGeluk Clausule”.

Ik ben bezig met het schrijven van een boekje: “Waarom een MuziekGeluk Clausule in het levenstestament?”Ik houd je via de MuziekGeluk Nieuwsbrief hierover op de hoogte.

Wil je alvast aan de slag voor iemand met dementie? Begin met stap 1 of schrijf je in voor een MuziekGeluk training

Ignar

Geschreven op 25 – jul – 2020

Interessant ? Vertel het verder ....

Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?