Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Joy de Muziekspeler bij Subenhara

De pilot bij Subenhara had een vliegende start, want op die locatie werken vrijwilligers, zorggezellen en verzorgenden die al getraind waren in de MuziekGeluk methodiek.

Bij Subenhara worden er al twee jaar MuziekGeluk avonden georganiseerd waar steeds meer familie bij aanschuift, die daar met eigen ogen kunnen zien wat muziek voor hun geliefde betekend en ook wat muziek met hen doet.

Een partner zegt ontroerd “mijn vrouw zegt nooit wat, en nu hoor ik haar spreken, ongelofelijk”. Verzorgende vragen aan de MuziekGeluk-specialisten “welke muziek gebruiken jullie? Het werkt!

De MuziekGeluk-specialisten vertellen over de MuziekGeluk methodiek, leggen de 15-25 regel uit en er wordt een begin gemaakt met het samenstellen en vullen van de vijf zorg-gerichte afspeellijsten. Wakker worden – Douchen – Bewegen – Happy en Slapen.

Dus toen bij Subenhara groen licht werd gegeven voor een pilot met Joy was daar al een basis van MuziekGeluk aanwezig.  En Amper twee weken na de start van de pilot kon ik, mede door het vele werk gedaan door Lionne en Sylvia, 9 gevulde Joy’s afleveren op Subenhara.

Een voorwaarde van de pilot was: Alle bewoners van een huiskamer krijgen gedurende de looptijd van de pilot de beschikking over een eigen Joy.

Hiermee voorkomend dat er bewoners zouden worden geselecteerd waarvan bekend is dat die goed  reageren op muziek of juist weinig of niet reageren op muziek.

Een huiskamer, waar alle bewoners hun eigen Joy hebben die gevuld is met hun eigen favourite muziek.

Wat gaat Joy betekenen voor de verzorgende? Wat is de invloed van Joy op de zorghandelingen? Wordt het werk gemakkelijker? Veranderd de sfeer op de huiskamer?

Komt er door het MuziekGeluk project meer en beter contact met bewoners en hun familie. Wordt het bezoek leuker? Blijft het bezoek langer? Allemaal vragen die onderzocht worden tijdens de Joy Pilot.

Daar stond ik met 9 dozen, met daarin 9 gevulde Joy’s. Het was rond 12.00 en de meeste bewoners zaten in de huiskamer.

Daar kwam Lionne, inderdaad Lionne de MuziekGeluk blogger en Sylvia, twee grote steunpilaren voor mij, zij gaven de Joy’s aan de bewoners.

Wat er toen gebeurde was een beloning voor al die jaren dat ik bezig ben met Joy. Jaren met teleurstellingen, van vallen en weer opstaan en doorgaan.

Doorgaan omdat het mijn droom is, dat iedere bewoner van een zorginstelling kan genieten van zijn eigen favourite muziek. Want ik denk en vindt dat iedereen met dementie recht heeft op zijn eigen favourite muziek.

Doorgaan omdat ik wil dat het werk van verzorgenden gemakkelijker en leuker wordt doordat ze op simpele en gemakkelijk wijze muziek in kunnen zetten bij zorghandelingen en op de verschillende momenten van de dag.

Iedere bewoner kreeg zijn eigen Joy overhandigt. Is dit voor mij? Wat mooi. Sylvia “ja en er staat uw favourite muziek op”. “Mijn muziek?” “Ja luister maar”.

Mevrouw hield haar Joy stevig vast en hoorde haar favoriete muziek. “Hoe weet je dat ik dit mooi vindt”? “Van wie heb ik dit gekregen?” vroeg een mevrouw.

Die meneer heeft gezorgd voor de Joy en ook dat uw muziek er op staat. “Mag ik dit houden?” “Ja deze Joy is voor u?”

Mag ik die meneer bedanken? Jazeker. Mevrouw komt naar me toe, geeft me twee zoenen en we omhelzen elkaar.

Zo’n intens geluk, zoveel dankbaarheid, dat doet alle tegenslagen en frustratie van de afgelopen jaren verdwijnen.

Ik zie drie dames naast elkaar zitten, alle drie houden ze hun Joy stevig vast en luisteren naar de Joy van hun buurvrouw.

Al die tijd heb ik mij gefocust op de verzorgende. Al die tijd ben ik druk geweest dat Joy gevuld moet worden met de juiste muziek. Geen moment heb ik gedacht welke uitwerking Joy op degene met dementie zou hebben.

Ik zie dankbaarheid. Ik zie plezier en geluk door de muziek. Ik zie de verrassing “dat is muziek die ik ken” “wat vindt ik dit leuk” Ook zie ik blijheid voor de ander, jij hebt er ook een gekregen, fijn he?

Iemand heeft de moeite genomen om jouw favourite muziek op een apparaat te zetten. Ik wordt gezien en erkend als een persoon. Een persoon met een eigen smaak en eigen voorkeur voor muziek.

De nulmeting is gedaan, de Joy’s zijn gevuld en afgeleverd. Verzorgende kunnen nu eenvoudig, gemakkelijk en simpel de persoonlijke favourite muziek van bewoners inzetten bij zorg-handelingen en op de verschillende dagdelen, de pilot loopt het onderzoek is gestart.

Wordt vervolgd

Ignar

Geschreven op 22 – feb – 2020

Interessant ? Vertel het verder ....

Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?